GAZETE FIRINYA

8 Şubat 2022

Ekşi Maya Neden Bu Kadar Önemli?

EKŞİ MAYA NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

İlk mayasız ekmeğin 9000 yıl öncesinde yapıldığına dair kanıtlar olsa da maya MÖ 3500 yıllarda Antik Mısırlılar tarafından tesadüfi olarak bulunmuştur. Tesadüfi diyoruz çünkü eskiden buğday taneleri ezilerek su ile karıştırılıyor ve ekmek olarak pişirilip yeniyordu tabii un ve suyun bulunduğu kapta ise maya tepkimeleri başlıyor ve devamında aynı kapta ekmek yapımı sürdükçe aslında bugün de kullanılan maya elde ediliyordu. En eski ekşi maya kullanımının ise 1850 yılında Viyana’da olduğu bilinmektedir. Hala geleneksel ekmek fırınlarında en eski biyoteknolojik yöntem olarak ekşi maya kullanılmaktadır. Ekmek ve ekmek ürünleri kötü bir üne sahiptir. Ancak ekşi mayalı katkısız ekmeği beslenmenize dâhil etmeniz için birçok neden var. İşte bu nedenler; 1. Sindirimi kolaydır. Bakteri-maya bileşimi, tahıllarda bulunan nişastaları midenize ulaşmadan önce parçalamaya başlayacaktır. Bu, yapılacak çok daha az iş olduğu anlamına gelir, bu da bağırsaklarınızı çok daha kolay hale getirir. 2. Daha düşük bir glisemik indekse sahiptir. Ekşi maya, diğer birçok ekmek çeşidiyle karşılaştırıldığında, içindeki kötü nişastaları tüketecek şekilde fermente edilir. Bu, yediğinizde kan şekerinizin çok sert bir şekilde yükselmesine neden olmayacağı anlamına gelir. 3. Gluten duyarlılığı için daha iyidir. Ekşi mayalı ekmek için daha uzun hazırlık süresi, protein glüteninin çoğunu tüketmeden önce amino asitlere parçalandığı anlamına gelir. Kapsamlı ıslatma, durulama ve diğer hazırlık adımları, özellikle glütene karşı hafif hassasiyetiniz varsa, yemenin ve sindirmenin daha kolay olduğu anlamına gelir. 4. Daha fazla “iyi asit” Lactobacillus, diğer ekmek türlerinden daha fazla ekşi mayalı ekmekte bulunan bir bakteri türüdür ve daha yüksek laktik asit seviyelerine neden olur. Bu önemlidir çünkü potansiyel olarak tehlikeli olabilecek fitik asit için daha az yer olduğu anlamına gelir. Daha büyük miktarlarda laktik asit ayrıca daha kolay sindirim ve daha fazla minerale erişilebilirlik ile sonuçlanır. 5. Sağlıklı bakteri sağlar. Ekşi mayalı ekmek, yediğinizde ekmekte ve vücudunuzda daha faydalı bakterileri besleyecek şekilde fermente edilir.

6. Daha az maya. Ekşi mayalı ekmekteki sağlıklı bakteriler maya popülasyonlarını azaltmaya çalışır, bu nedenle enfeksiyon ve/veya aşırı büyüme olasılığı önemli ölçüde daha düşüktür. 7. Doğal kökenler. Tam un, yabani maya ve bakterilerle yapılan ekşi mayalı ekmek çok “doğal” bir kökenden gelir. Mayalı ekmeğin en eski halidir; uzun zamandır doğal beslenmenin bir parçası olarak yiyoruz. 8. Daha az koruyucu. Ekşi mayalı ekmek, küf oluşumunu doğal olarak önleyen asetik asit içerir. Doğal olarak kendini korur, yani kalıcı olması için toksik koruyuculara gerek yoktur . Böylece kötüye gitmeyecek – ve gıda tedarik zincirinde tehlikeli koruyucu madde birikimini devre dışı bırakabilirsiniz. 9. İyi Enerji Buğdaydan yapılan ekşi mayalı ekmek, soğan, pırasa, muz, sarımsak, kuşkonmaz ve benzerlerinde bulunan inülin ve oligosakkaritler gibi, bağırsaklarınızdaki iyi bakteri üretimini besler. 10. Besleyicidir Ekşi maya, çeşitli vitaminler ve besinler içerir, bu da onu günlük sağlığınız için süper faydalı kılar. Ekşi mayalı ekmek az ila orta miktarda içerir: demir, manganez, kalsiyum, B1-B6, B12, folat, çinko, potasyum, tiamin, niasin, riboflavin, selenyum, demir, manganez, magnezyum, fosfor ve E vitamini. Diğer ekmeklerle karşılaştırıldığında, ekşi maya, diğer ekmek türlerinden işlenen orijinal besin maddelerinin çoğunu korur. 11. Tadı ! Ekşi mayalı ekmek, sağlıklı bir alternatif olmasının yanı sıra harika bir tada sahiptir. Daha ne isteyebilirsiniz ki? Fırınya ekmekleri de katkısız ve ekşi mayalıdır ve bu yönü ile benzerlerinden daima farklıdır. Ekmek yapımı şevk isteyen, sabır isteyen ve emek isteyen bir süreçtir. Ekşi maya güçlüdür, köklerine bağlıdır bizim için işimizin bir parçası hatta yolculuğumuzun en eski yol arkadaşıdır. Fırınya ekmeklerini denemek için sizi misafir etmekten mutluluk duyarız. Sıcacık atmosferimiz, lezzetli atıştırmalıklarımız ve sizi çocukluğunuzdaki ekmek arası lezzetine götürecek ekşi mayalı ekmeklerimiz ile bu yolculuğu sizinle de paylaşmak isteriz.

Ekşi Maya Neden Bu Kadar Önemli?

İlk mayasız ekmeğin 9000 yıl öncesinde yapıldığına dair kanıtlar olsa da maya MÖ 3500 yıllarda…

EKŞİ MAYA NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
Fırınya Yeni Mağazasını Nişantaşı’nda Açtı

Fırınya, Nişantaşı’nda yeni mağazasını hizmete açtı.

BENZERSİZ TATLAR

Ürün kategorilerinin hepsini gör, dilediğin ürünü sipariş ver.

Fırınya Menü

ŞUBELER

Dilediğiniz zaman şubelerimizi ziyaret edebilir, hizmetimizi deneyimleyebilirsiniz.

Fırınya Şubeler

İLETİŞİM

Dilek, görüş ve önerilerinizi bizlere iletmenizden büyük mutluluk duyarız.

Fırınya İletişim